Κυριακή 5 Μαΐου 2013

"Την Ανάστασιν του Χριστού δεν πιάνει σφαίρα "

Πάσχα ...από το παρελθόν ! Άνω Μηλιά πριν δύο αιώνες ,  από το βιβλίο του +Ιερέως Γεωργίου Ν. Τσιρώνη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

"........Όλοι οι κάτοικοι της Μηλιάς εσέβοντο και εκτιμούσαν τους καπεταναίους Λαζαίους εις όλας τας εκδηλώσεις .Αυτοί , ως αρχηγοί που ήταν, από υπερβολική υπερηφάνεια το είχον καθιερώσει ως έθιμο και όρο, κάθε χρόνο στην Ανάσταση, το Πάσχα, να τους περιμένουν στην εκκλησία όλοι οι χωριανοί συγκεντρωμένοι και, όταν έρχονταν αυτοί , τότε θα εψάλλετο η ακολουθία της Αναστάσεως και το "Χριστός Ανέστη" .
Ιερεύς του χωριού ήτο τότε ένας σεβάσμιος λευίτης, γέρων ονόματι Παπαγιώργης, του οποίου οι απόγονοι σώζονται . Κάποια χρονιά , το Πάσχα, μαζεύτηκαν όλοι οι χωριανοί μέσα στην εκκλησία , μα οι καπεταναίοι αργούσαν να έρθουν .Οι άνθρωποι αγανάκτησαν περιμένοντας και πίεσαν τον ιερέα Παπαγιώργη να ψάλλη την ακολουθία χωρίς αυτούς .
Ο σεβάσμιος και αγαθός Παπαγιώργης υπήκουσε εις την απαίτησιν των χωριανών , εφ' όσον ανέλαβον αυτοί την δικαιολόγησιν της πράξεως και βγήκε τελικώς εις το προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής να ψάλλει την ακολουθία .
Βλέποντας οι καπεταναίοι τα φώτα των λαμπάδων και καταλαβαίνοντας πια ότι δεν τους περίμεναν άλλο , άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους . Οι εκκλησιαζόμενοι τρομοκρατηθέντες άρχισαν να διασκορπίζονται διαμαρτυρόμενοι .Ο Παπαγιώργης ,έκπληκτος ,τους καθησύχασε λέγοντάς τους ότι εις  "Την Ανάστασιν του Χριστού δεν πιάνει σφαίρα ".
Κατέβηκαν κατόπιν και οι  Καπεταναίοι και θυμωμένοι και οργίλοι καθώς ήταν ,με πιο θρασύ και εξαγριωμένο τον Λιόλιο , έδωσαν ράπισμα στον Παπαγιώργη ! Αλλ' ο αγαθός ιερέας απήντησε στο Λιόλιο αμέσως με πραότητα : "Να είσαι ευλογημένος και συγχωρεμένος " .Ακούγοντας αυτούς τους λόγους ο Καπετάν - Λιόλιος , μετανοιωμένοςαπό την ανόητον και υβριστικήν πράξιν κατά του ιερέως έσκυψε χαμηλά , φίλησε το χέρι του και του εζήτησε ταπεινά συγχώρεση ...."

Χριστός Ανέστη !                    
Χρόνια Πολλά !
  Πάσχα 2013 :      φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της Μ. Παρασκευής στην Άνω Μηλιά .













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου