Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής







Η εκκλησία αυτή είναι ένα πολύ σπουδαίο ιστορικό μνημείο των Πιερίων .Έχει τις ρίζες της σχεδόν πέντε αιώνες στο παρελθόν .
Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε από τους  Έλληνες που κατοίκησαν στην Άνω Μηλιά , ανάμεσά τους και η οικογένεια των κλεφταρματωλών Λαζαίων , στα μέσα του16ου αιώνα , την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . H θέση της ήταν στο ίδιο σημείο  που βρίσκεται   σήμερα . Οι Μηλιώτες έζησαν στον αυλόγυρό της  χαρές, πανηγύρια ,γιορτές...αλλά και σπουδαία ιστορικά γεγονότα .Στην αυλή της έκανε κήρυγμα ο Κοσμάς ο Αιτωλός  ! Όλα αυτά, όταν τα χρόνια ήταν ήρεμα με τους Οθωμανούς . Έζησαν όμως και πίκρες ,απελπισία,καταστροφές όταν γίνονταν εξεγέρσεις κατά των κατακτητών. Τότε ο θυμός τους ξεσπούσε βίαια πάνω στους Έλληνες .
Τον Απρίλιο του 1822 οι Οθωμανοί , μετά από αρκετές επιδρομές ,έκαψαν το χωριό μαζί με την εκκλησία και οι κάτοικοι διέφυγαν σ` άλλες περιοχές .


Το 1854 ,όπως μαρτυρεί το ανάγλυφο πάνω από το παράθυρο της κόγχης , οι κάτοικοι επισκεύασαν την Αγία Παρασκευή .Είχε τέλεια ηχητική και ήταν στολισμένη με ωραία λιθανάγλυφα .
Στις αρχές του 20ου αιώνα , το 1908 , έχτισαν το κωδωνοστάσι ,ένα πραγματικό κομψοτέχνημα ,έργο των Βορειοηπειρωτών μαστόρων αδερφών Στεφάνου .
Η ιστορία της όμως συνεχίζεται.....




Στα χρόνια του μεσοπολέμου ,1920 έως  1940 ,η Άνω Μηλιά έγινε πόλος έλξης παραθεριστών .Οι περισσότεροι ήταν Πόντιοι πρόσφυγες οι οποίοι επέλεξαν το μέρος για το καλό κλίμα  και την ομορφιά του τοπίου.Η ειρηνική περίοδος όμως διακόπηκε από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .
Η Άνω Μηλιά είχε μετατραπεί σε στρατηγείο αντίστασης και φυσικά μπήκε στο στόχαστρο των Ναζί .Έκαψαν όλο το χωριό .Τα 56 πέτρινα σπίτια έγιναν σωροί από πέτρες .Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1943 πυρπολήθηκε και η  Αγία Παρασκευή.Οι μεγαλύτεροι διηγούνται ότι κάηκε μόνον όταν οι κάτοικοι έβγαλαν έξω τις εικόνες και ιδιαίτερα την εικόνα της Αγίας Παρασκευής .Άλλη μία φοβερή καταστροφή!


Οι Μηλιώτες όμως γνωρίζουν το χρέος τους ..Το 1967 ,με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Μηλιάς ,κάτοικοι της Μεσαίας και Κάτω Μηλιάς αρχίζουν την αποχωμάτωση και τον καθαρισμό της πυρπολημένης εκκλησίας .Αργότερα άρχισαν εργασίες επισκευής και το 1969 έγινε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία .
Οι εργασίες στο Ναό και στο προαύλιο συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την υποστήριξη όχι μόνο των ντόπιων αλλά και όσων επισκέπτονται  την Άνω Μηλιά .Μια φωτογραφία,ένα κεράκι στην Αγία Παρασκευή, είναι πάντοτε στο πρόγραμμα των εκδρομέων που επισκέπτονται αυτόν τον ιστορικό ορεινό προορισμό των Πιερίων !





 Βιβλιογραφία: "Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων '' Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας " Οι Λαζαίοι "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου