Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά στα Πιέρια

Η  εκκλησία της Αγίας Παρασκευής,  ουσιαστικά «καλωσορίζει» τους επισκέπτες στην Ανω Μηλιά. Τρίκλιτη βασιλική, χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας  και στην αυλή της οι σκλαβωμένοι Έλληνες έζησαν χαρές, λύπες,καταστροφές..Τον Απρίλιο του 1822 οι Οθωμανοί κατακτητές έκαψαν το χωριό και την εκκλησία !

Γύρω στο 1854 οι κάτοικοι της Μηλιάς ξανάχτισαν την εκκλησία όπως μαρτυρά το ανάγλυφο πάνω από το παράθυρο της κόγχης . Ο αυλόγυρος του ναού στέγασε και πάλι  τις χαρές και τους καημούς των κατοίκων της Ανω Μηλιάς.
Εκεί ο Κοσμάς ο Αιτωλός , πριν δυόμισι αιώνες περίπου , συγκέντρωσε τους Μηλιώτες και τους μίλησε για την Ορθοδοξία, τη σκλαβιά του Γένους και την ανάστασή του.


Οι Μηλιώτες, τρομοκρατημένοι από μια επιδημία που είχε ενσκήψει τον ίδιο καιρό, ζήτησαν τη βοήθειά του και σύμφωνα με την παράδοση ο Κοσμάς ο Αιτωλός τέλεσε παράκληση και γύρισε το χωριό τρεις φορές.
Την τρίτη φορά έκανε στάση στην ανατολική πλευρά του χωριού, λίγο πιο κάτω από την Αγία Παρασκευή, κι εκεί, στη διχάλα ενός μικρού πεύκου, στερέωσε ένα σιδερένιο σταυρό.
Ο ίδιος σταυρός εξακολουθεί και φωλιάζει στη διχάλα του πεύκου εδώ και 230 χρόνια, περίπου. Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, απ' όπου και η πανοραμική θέα τόσο στη Μεσαία όσο και στην Κάτω Μηλιά.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
***«Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων», Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας.

Κάθε χρόνο , την παραμονή της γιορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, γίνεται εσπερινός στο εκκλησάκι στη σκιά του δέντρου με το σιδερένιο Σταυρό.Την ημέρα της γιορτής , 24 Αυγούστου, Θεία Λειτουργία .

Εσπερινός 2015

  Κυριακή απόγευμα, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άνω Μηλιά.


 Εικόνες από τον Εσπερινό , που έγινε στο μέρος που προσευχήθηκε ο Άγιος πριν πολλά πολλά χρόνια  ,την παραμονή της γιορτής  του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άνω Μηλιά στις 23 Αυγούστου  2012 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου