Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Μια φωτογραφία...μήνυμα για το σήμερα!

Μια φωτογραφία ...από το παρελθόν !Μηλιώτες καθαρίζουν την πυρπολημένη  εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το 1967 .


Τότε όλοι μαζί οι Μηλιώτες εθελοντικά δούλεψαν για τον τόπο τους.Πέτυχαν ν`αναστήσουν το καμένο από τους Ναζί του Χίτλερ ιστορικό χωριό και να αποκαταστήσουν τα μνημεία του.Απλά με την αγάπη τους στο βουνό μας  και τη δουλειά τους.Αγάπησαν το χωριό μας και πάρα πολύ άλλοι από διάφορα μέρη της χώρας μας και το έκαναν χωριό τους Έχτισαν τα σπιτιά τους,γύρω στα 100 σήμερα, με πολύ μεράκι και σεβασμό στο περιβάλλον.Έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν δουλειά σε ντόπιους επιχειρηματίες και τεχνίτες .Έγιναν περήφανοι Ανωμηλιώτες προσφέροντας όπως όλοι μας,πάντα εθελοντικά,σ`όλους τους τομείς,καθαριότητα,έργα πλατείας,μονοπατιών,πανηγύρια,δρόμο μουσών..και...τόσα άλλα!

Τώρα όμως  ξένοι επενδυτές α\γ δεν είδαν το δάσος των Πιερίων και τις πηγές του,δεν είδαν τον πανέμορφο οικισμό Άνω Μηλιάς και το Ορειβατικό Καταφύγιο,δεν άκουσαν τις φωνές χαράς των μαθητών και επισκεπτών που το κατακλύζουν όλες τις εποχές,δεν ξέρουν τον Πύργο των Λαζαίων,το Σταυρό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,την Αγία Παρασκευή ...και καλά αυτοί..οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου Κατερίνης τόοοοση άγνοια!!Έχουμε τόσα πολλά προεπαναστατικά μνημεία στον τόπο μας για να τα θυσιάσουμε βιαστικά και μεθοδευμένα?Αυτοί που αποφάσισαν μεσάνυχτα αυτήν την ανάπτυξη ανέβηκαν έστω και μια φορά στα ΠΙΕΡΙΑ?Αν όχι ..ποτέ δεν είναι αργά.
Το χειρότερο όλων πούλησαν ιδιοκτησία που ανήκει στους Μηλιώτες χωρίς αυτούς!!
Τώρα ο τόπος μας μάς χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά .Θα είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα κατά της καταστροφής του Δάσους των Πιερίων και της υποβάθμισης του ιστορικού οικισμού της Άνω Μηλιάς?











 Ευχαριστούμε την κ. ΜαργαρίταΤσέλιου που μας την εμπιστεύτηκε !



2 σχόλια:

  1. Όσοι κάνουν τον κόπο να ιδούν τη φωτογραφία, ας παρατηρήσουν στο βάθος αριστερά, στην κόγχη του Ιερού, την εξαιρετική αγιογραφία της Άκρας Ταπείνωσης, που δυστυχώς, χέρια ασεβών, που συνέχισαν το έργο της επισκευής και αναστήλωσης του μνημείου, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση από τη δικτατορία του προέδρου και του γραμματέα του Συλλόγου τον Σεπτ. του 1967, εξαφάνισαν είτε κατεδαφίζοντάς την είτε επιχρίοντά την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή