Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ο Άγιος Αθανάσιος

Στην είσοδο του οικισμού Άνω Μηλιά βρίσκονται τα ερείπια της κοιμητηριακής εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου .Πρέπει να χτίστηκε τον 18ο αιώνα και στην κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν κίονες και οικοδομικά υλικά από παλαιοχριστιανικούς ναούς .Ο ναός είχε υπόγειο οστεοφυλάκιο το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα .
H εκκλησία είχε την ίδια τύχη με το χωριό της Μηλιάς .Μετά από διάφορες καταστροφές από τους Οθωμανούς τελικά ανατινάχτηκε από τους Ναζί το 1943 ,όταν κάηκε όλο το χωριό.Σήμερα ο επισκέπτης ανάμεσα στα χαλάσματα  του ερειπωμένου μνημείου , μπορεί να δει τα απομεινάρια από τους αρχαίους κίονες .Για τους κατοίκους της Πιερίας είναι ένα μνημείο ειρήνης ,ελευθερίας , ιστορικής  μνήμης και πρέπει να διασωθεί για τις επόμενες γενεές . Περιμένουν από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , στην οποία ανήκει το μνημείο ,τις κατάλληλες ενέργειες για την ανάδειξή του .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:" Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων"
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας "Οι Λαζαίοι"

1 σχόλιο:

  1. Όταν πριν λίγες μόνο μέρες έγινε η δίκη του καταστροφέα των ερειπίων του ναού και η αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη της 9ης ΕΒΑ Θεσσαλονίκης Ευτέρπη Μαρκή τόνιζε ότι τα ερείπια ήταν προς ανασκαφή και όχι προς καταστροφή, οι κάτοικοι της Άνω Μηλιάς απουσίαζαν, πλην ... Λακεδαιμονίων και του πρώην δημάρχου (μάτρυρα υπεράσπισης)που χειρολρότησαν την απόφαση της δικάστριας προέδρου να αθωωθεί, με τη δικαιολογία άγνοιας του δράστη ότι τα ερείπια ήταν αρχιολογικός χώρος, αφού, όπως ισχυρίστηκε η νεαρά συνήγορος υπεάσπισης δεν είχε την κατάλληλη συματοδότηση. Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή