Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Γιορτή του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στην Άνω Μηλιά,2014



ko3
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στην Πιερία, η οποία συνδέεται με τη διέλευση και το κήρυγμα του Εθναποστόλου Αγίου.
Συγκεκριμένα ο Άγιος Κοσμάς στην πορεία του από Θεσσαλία προς Δυτική Μακεδονία, πέρασε από τον ορεινό όγκο των Πιερίων στο χωριό Άνω Μηλιά, όπου υπάρχει δένδρο με μεταλλικό σταυρό τον οποίο τοποθέτησε ο Άγιος, κατά την προσφιλή συνήθειά του. Από το γεγονός αυτό, το τοπωνύμιο μέχρι σήμερα ονομάζεται «Σιδερένιος Σταυρός».
Το Σάββατο 23 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, που βρίσκεται στον συνοικισμό Ανδρομάχη στην πόλη της Κατερίνης.

Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 24 Αυγούστου, τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Άνω Μηλιάς, τόπο διέλευσης και κηρύγματος του Αγίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σημασία της εορτής, καθώς και την επικαιρότητά της.
Ο Άγιος Κοσμάς, με τη θρησκευτική και εθνική διδασκαλία του, συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση του Γένους μας και τη διατήρηση της αυτοσυνειδησίας του.
Και σήμερα εμείς - επισήμανε-, μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούμε να αντλήσουσε ανάλογα διδάγματα από τον Πατρο-Κοσμά.
Όχι μόνο για να διατηρήσουμε την ιδιοπροσωπία μας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αλλά και να μεταδώσουμε τα αγαθά στοιχεία του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.
Τέλος, υπενθύμισε ότι ο φετινός εορτασμός του Αγίου Κοσμά συμπίπτει με την επέτειο 300 ετών από τη γέννηση του Αγίου (1714-2014).
Για τον λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφιέρωσε τον τρέχον έτος στον εορταζόμενο Άγιο.
Με την ευκαιρία εορτασμού της παραπάνω επετείου, η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος διοργανώνει εόρτιες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, το επόμενο Σαββατοκύριακο 30-31 Αυγούστου, στο χωριό Άνω Μηλιά, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό στο σημείο διέλευσης και κηρύγματος του Πατρο-Κοσμά, θα λάβουν χώρα Ημερίδα, λατρευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
ko1
ko2