Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το Ορειβατικό Καταφύγιο

Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού της Άνω Μηλιάς βρίσκεται το  Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Κατερίνης .Ο τόπος δεν επιλέχτηκε τυχαία !
Στα χρόνια του μεσοπολέμου ,1920 έως 1940 ,το χωριό είχε κατακλυσθεί στην κυριολεξία από παραθεριστές .Οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο και διάλεξαν αυτόν τον τόπο γιατί το τοπίο , το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον έμοιαζαν καταπληκτικά με αυτό των Κωτυόρων του Πόντου ,απ` όπου κατάγεται ένα μεγάλο μέρος των Ποντίων  Προτεσταντών προσφύγων της Κατερίνης .
Μετά τον πόλεμο , στα τέλη της 10ετίας του 1950 ,  μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού  Συλλόγου Κατέρινης ,μετά από σενεννόηση με την Κοινότητα Μηλιάς , αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις φυσικές ομορφιές και τα εξαιρετικά προσόντα της Άνω Μηλιάς και έχτισαν το Καταφύγιο λίγο πιο πάνω από τον Πύργο των Λαζαίων σε υψόμετρο 1050 μ.
Σήμερα το καταφύγιο εξυπηρετεί , όλες τις εποχές , όχι μόνο τους ορειβάτες αλλά και πολλούς επισκέπτες ,λάτρεις της ομορφιάς των Πιερίων .Είναι  άνετο ,φιλικό ,στο χώρο του γίνονται πολλές δραστηριότητες και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις .Η θέα από το Καταφύγιο είναι μοναδική...η ματιά μας φτάνει μέχρι τον Άθω !