Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η νεώτερη ιστορία της Αγίας Παρασκευής

(συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης)

Στα χρόνια του μεσοπολέμου ,1920 έως  1940 ,η Άνω Μηλιά έγινε πόλος έλξης παραθεριστών .Οι περισσότεροι ήταν Πόντιοι πρόσφυγες οι οποίοι επέλεξαν το μέρος για το καλό κλίμα  και την ομορφιά του τοπίου.Η ειρηνική περίοδος όμως διακόπηκε από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .
Η Άνω Μηλιά είχε μετατραπεί σε στρατηγείο αντίστασης και φυσικά μπήκε στο στόχαστρο των Ναζί .Έκαψαν όλο το χωριό .Τα 56 πέτρινα σπίτια έγιναν σωροί από πέτρες .Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1943 πυρπολήθηκε και η  Αγία Παρασκευή.Οι μεγαλύτεροι διηγούνται ότι κάηκε μόνον όταν οι κάτοικοι έβγαλαν έξω τις εικόνες και ιδιαίτερα την εικόνα της Αγίας Παρασκευής .Άλλη μία φοβερή καταστροφή!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το σπίτι του Μπαρμπα-Σωτήρη...

Ο Μπαρμπα-Σωτήρης Στεφάνου ,Αρβανίτης μάστορας , έζησε τον προηγούμενο αιώνα στη Μηλιά .Είχε έρθει νέος από τη Βόρειο Ήπειρο και ήταν εξαιρετικός τεχνίτηςστο χτίσιμο της πέτρας .Ήταν πολύξερος ,ο λαϊκός φιλόσοφος της εποχής , έχοντας απαντήσεις για κάθε απορία των συγχωριανών του .
Λάτρης της φύσης,επέλεξε το 1967 την Άνω Μηλιά για να χτίσει το ησυχαστήριό του ...φυσικά με πέτρα! Του θύμιζε τα όμορφα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας του ! Ήταν το πρώτο σπίτι που κτίστηκε στον οικισμό , μετά την καταστροφή του , το 1943 . Υπάρχει μέχρι σήμερα στην είσοδο του χωριού,λίγο πριν τον Αι-Θανάση,αντιστέκεται στωικά στη φθορά του χρόνου και...περιμένει...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πληγή !

 Είναι το μοναδικό πεύκο στην περιοχή  με τέσσερις κορμούς. Ένα πραγματικό στολίδι ! Δυστυχώς κάποιοι έχουν δρομολογήσει την καταστοφή του. Ό,τι δημιούργησε η φύση σε δεκάδες χρόνια, μέσα σε λίγες στιγμές το καταστρέφει η άγνοια ; η απερισκεψία ; η επιπολαιότητα ;...ορισμένων συνανθρώπων μας. Ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος και τρόπος  να το σώσουμε αυτό και άλλα πολλά με την ίδια πληγή !